EN   logo eef

Από τη δημιουργία του λογοτεχνικού ήρωα στην τρισδιάστατη μοντελοποίησή του και στην οπτικοακουστική του αναπαράσταση

 

Συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με τις Εκδόσεις Πατάκη

Εισηγήτρια: Αγγελική Δαρλάση - Συγγραφέας, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτρια

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά συνάντηση: 25 παιδιά (1 σχολική τάξη)

 

Το εξελισσόμενο αυτό εργαστήρι αποτελείται από τέσσερις τρίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη και στον νέο υπερσύχρονο χώρο τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τέσσερις διαφορετικές ομάδες μαθητών σε τέσσερις διαφορετικούς χρόνους θα συμβάλουν σταδιακά στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους που ως ερέθισμα θα έχει τους «Ονειροφύλακες» (Κρατικό Βραβείο) της Αγγελικής Δαρλάση.

 

Στάδιο 1ο: Εργαστήρι δημιουργικής γραφής, δημιουργίας του ήρωα και δημιουργίας του σεναρίου
Ημερομηνία: Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, 9.30-12.30

Η συγγραφέας θα συστήσει στους μαθητές τους Ονειροφύλακες, τα χαρακτηριστικά τους και τα δραματουργικά στοιχεία που βοηθούν στην εξέλιξη των ιστοριών τους. Μέσα από ένα εργαστήρι γραφής θα αναλύσει τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένας λογοτεχνικός ήρωας, θα εισαγάγει τις βασικές αρχές αφήγησης στον κινηματογράφο και θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να οδηγηθούν στη δημιουργία ενός νέου Ονειροφύλακα και ενός μικρού σεναρίου, που όμως δε θα το ολοκληρώσουν.

 

Στάδιο 2ο: Ολοκλήρωση σεναρίου, οπτικοποίηση του ήρωα, μοντελοποίηση και τρισδιάστατη εκτύπωσή του
Ημερομηνία: Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η συγγραφέας θα συστήσει στους μαθητές τους Ονειροφύλακες, τα χαρακτηριστικά τους και τα δραματουργικά στοιχεία που βοηθούν στην εξέλιξη των ιστοριών τους. Θα εισαγάγει τις βασικές αρχές αφήγησης στον κινηματογράφο και μαζί της οι μαθητές θα επεξεργαστούν το σενάριο που γράφτηκε στην πρώτη συνάντηση. Από κοινού θα γράψουν το κλείσιμο της ιστορίας και, με την υποστήριξη ενός συντονιστή, θα σχεδιάσουν τον νέο ήρωα, θα του δώσουν μορφή και, με τη βοήθεια των συνεργατών του UTech Lab, θα τον μοντελοποιήσουν σε ψηφιακό περιβάλλον και θα τον εκτυπώσουν τρισδιάστατα.

 

Στάδιο 3ο: Γύρισμα
Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η τρίτη ομάδα μαθητών αρχικά θα συμμετάσχει σε ένα μικρό σεμινάριο εισαγωγής στην τέχνη του κινηματογράφου, θα έρθει σε επαφή με τις βασικές αρχές κινηματογραφικής σκηνοθεσίας (ρυθμό, πλάνο, σκηνή, άξονα, μοντάζ) και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το γύρισμα της ταινίας που θα βασίζεται στο σενάριο που έχει ήδη δημιουργηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις. Παράλληλα θα δημιουργήσει τα ειδικά εφέ της ταινίας σε green screen.

 

Στάδιο 4ο: Γύρισμα / Μοντάζ / Μιξάζ / Τίτλοι
Ημερομηνία: Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η τέταρτη ομάδα θα συμμετάσχει σε ένα μικρό σεμινάριο εισαγωγής στις βασικές αρχές του κινηματογράφου, θα ολοκληρώσει το γύρισμα και θα προσθέσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και εφέ της ταινίας σε green screen. Στο στούντιο ηχογράφησης θα δημιουργήσει όλα τα μουσικά μέρη, τα voice over κτλ., θα βοηθήσει στο μοντάζ και θα σχεδιάσει τους τίτλους.

 

Εργαστήριο: Τρισδιάστατη εκτύπωση

 

3Dprintingwebsite

Διάρκεια Eργαστηρίου:

1,5 ώρα

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:

15 άτομα

 

Προεγγραφή:

Απαραίτητη στο τηλ. 210 9469 694

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:

Ημερολόγιο

 

Οι συμμετέχοντες εισάγονται στην έννοια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μαθαίνουν τι σημαίνει η τρισδιάστατη εκτύπωση, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται και πως μπορούν να εμπνευστούν από αυτή την καινοτόμα τεχνολογία. Στη συνέχεια μαθαίνουν να σχεδιάζουν ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα και να το εκτυπώνουν.

Τα τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα που δημιουργούνται από τους συμμετέχοντες βρίσκονται στην σελίδα του UTechLab στο Thingiverse.

 

 

Εργαστήριο: Webradio - Σχεδιασμός και παραγωγή εκπομπής

 

webradio 

Διάρκεια Eργαστηρίου:

1,5 ώρες

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:

15 άτομα

 

Προεγγραφή:

Απαραίτητη στο τηλ. 210 9469 694

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:

Δείτε το Ημερολόγιο

 

Εισηγητές:

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος, Μαρία Λαρεντζάκη

 

Σας αρέσει το ραδιόφωνο; Σας αρέσει να ψάχνετε πίσω απ’ τα γεγονότα; Τότε αυτό το εργαστήριο είναι φτιαγμένο για εσάς. Γιατί, σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με συνθήκες πραγματικού ρεπορτάζ, από την αίθουσα σύνταξης μέχρι την αναπαραγωγή του θέματος στο στούντιο ήχου. Το εργαστήριο γίνεται σε συνεργασία με τη Bιβλιοθήκη και η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων της στις διαθέσιμες πηγές της.

 

 

Εργαστήριο: Εισαγωγή στο Webradio

 

webradio 

Διάρκεια Eργαστηρίου:

1,5 ώρες

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:

15 άτομα

 

Προεγγραφή:

Απαραίτητη στο τηλ. 210 9469 694

 

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:

TBD

 

Εισηγητές:

Λήδα Αρνέλλου, Δημήτρης Πετάκος

 

 

Τι σημαίνει «κάνω ραδιόφωνο»; Πώς διαφοροποιείται το διαδικτυακό ραδιόφωνο από το κλασσικό; Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο; Τι τεχνολογικά μέσα έχει στην διάθεσή του και πώς θα τα αξιοποιήσει; Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξει; Πώς γίνεται μία εκπομπή (κεντρική ιδέα, δομή-σκελετός, επικοινωνιακές τεχνικές, μουσική-spots/jingles); Ποια είδη εκπομπών υπάρχουν; Τι ιδιαιτερότητες έχει μία εκπομπή αφιερωμένη στην επιστήμη και την τεχνολογία; Στο εργαστήριο γίνεται μία εισαγωγή στην κουλτούρα του Webradio, στα μέσα που επιτρέπουν την ενασχόληση με το ραδιόφωνο και στα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την δημιουργία μίας εκπομπής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου περνάμε από την θεωρία στην πράξη κάνοντας την πρώτη μας ηχογράφηση.

 

 

Εργαστήριο: Δημιουργία μουσικής στα iPad

 

garageband 

Διάρκεια Eργαστηρίου:

1,5 ώρες

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:

12 άτομα

 

Προεγγραφή:

Απαραίτητη στο τηλ. 210 9469 694

 

Ημέρα και ώρα Διεξαγωγής:

TBC

 

Εισηγητής:

Άρης Παπαδόπουλος

 

 

Μουσική δημιουργία για όλους. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα εργαλεία του δημοφιλούς προγράμματος GarageBand για iPad, καθοδηγούνται σε βασικές έννοιες και τέλος δοκιμάζουν τις δικές τους ιδέες.

 

 


 logo eef

To Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε το UTech Lab με την συνεργασία και την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.Φάληρο - Τηλ: 210 9469 694 - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 

 US Embassy Athens